De Jong Psychologie
De Jong
 Psychologie

Schematherapie

De schemagerichte cognitieve therapie gaat uit van de gedachte dat mensen door de ervaringen in hun jeugd ideeën ontwikkelen over wie ze zijn, hoe de wereld in elkaar zit en hoe andere mensen zijn. Deze ideeën, waar we ons vaak niet zo bewust van zijn, noemen we schema’s. Ze beïnvloeden hoe we denken, voelen en ons gedragen. Meestal zijn die ideeën goed te begrijpen vanuit hoe onze wereld eruit zag toen we kind waren. Maar ze passen niet zo goed meer in de wereld waarin we leven als we volwassen zijn en/of veroorzaken ze onnodig veel problemen. Voorbeelden hiervan zijn; het idee minderwaardig te zijn, angst om in de steek gelaten te worden, hoge eisen stellen aan zichzelf (en anderen).

Het blijkt vaak lastig te zijn de ideeën die u vanuit uw jeugd met u meedraagt te veranderen. De schematherapie richt zich op het veranderen van die ideeën en de manieren waarop u daarmee omgaat. Dat gebeurt door te ontdekken wat de schema’s zijn die de problemen veroorzaken en door verschillende methoden en technieken toe te passen om gericht aan verandering te werken. Binnen schematherapie richten wij ons op:

  • anders leren voelen (emotioneel veranderen)
  • anders leren doen (gedragsverandering)
  • en anders leren denken (cognitief veranderen)

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte Therapie is een vorm van gesprekstherapie, waarin niet de problemen het uitgangspunt zijn maar juist de gewenste uitkomst.

Meer lezen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie pakt het gedrag én de negatieve gedachten aan die de problemen in stand houden. CGt is onder meer effectief bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen.

Meer lezen
© De Jong Psychologische Hulpverlening 2019 | Privacy Policy