De Jong Psychologie
De Jong
 Psychologie

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode waarmee herinneringen aan schokkende of krenkende ervaringen verwerkt kunnen worden. EMDR wordt in de behandeling ingezet wanneer blijkt dat de herinneringen in het heden nog nare effecten geven. Denken aan de gebeurtenis roept nog steeds een emotionele reactie op. Een groot deel van de getroffenen verwerken een schokkende of nare gebeurtenis op eigen kracht. Wanneer een nare gebeurtenis niet of niet goed verwerkt wordt, blijft iemand echter (te lang) met klachten rondlopen.

Behalve de behandeling van psychologische klachten die een samenhang hebben met nare onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden, kan EMDR ook ingezet worden om herinneringen die iemand geholpen hebben zich gelukkig, zelfverzekerd en in zijn kracht te voelen, te versterken zodat deze in toekomstige moeilijke situaties ingezet kunnen worden. Op deze manier draagt EMDR bij aan vergroting van de persoonlijke effectiviteit.

Schematherapie

De schemagerichte cognitieve therapie gaat uit van de gedachte dat mensen door de ervaringen in hun jeugd ideeën ontwikkelen over wie ze zijn, hoe de wereld in elkaar zit en hoe andere mensen zijn.

Meer lezen

Mindfulness Based Cognitieve Therapie

Het doel van deze therapie is om bewust te worden van oude automatische reactiepatronen en leren over te stappen op bewust waarnemen en handelen.

Meer lezen
© De Jong Psychologische Hulpverlening 2019 | Privacy Policy